Home Gandirea Politica

Gandirea Politica

Eminescu, expresia supremă a neamului românesc

“– Cu frica lui Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să ne apropiem!”

Urma o scurtă pauză, în care profesorul cuprindea de la catedră întreaga clasă, cu ochii săi pătrunzători. Noi, elevii, stăteam încremeniţi, apoi el continua:

“– Eminescu este expresia supremă a neamului românesc”.
Citeşte mai mult...
 

Eminescu, mereu nou

Mi-am petrecut vara aceasta (2006) în verificări cerute de necesităţi : rugându-mă tinerii realizatori ai emisiunii "Mari români" de la TVR1 să-i ajut pentru un film documentar despre viaţa de ziarist a lui Mihai Eminescu, a trebuit să le explic pe larg documentaţia la cartea mea "A doua viaţă a lui Eminescu", din 1994.
Citeşte mai mult...
 

Intelectualii rosii, Eminescu si Unirea

De aici se poate deschide o ampla discutie privind rolul intelectualilor romani la inceputul secolului al XXI-lea. Au ei un ideal national? Promoveaza ei interesele statului roman? Reprezinta astazi intelectualitatea romaneasca o valoare de care sa tina seama liderii politici ai Europei?" - se intreaba, intemeiat, istoricul Ioan Scurtu, intr-un comentariu aparut ieri, de ziua Unirii Principatelor.

Citeşte mai mult...
 

Razboiul nevazut al lui Eminescu

Eminescu, a carui zi se sarbatoreste maine, este poetul national al Romaniei. Gresit! Eminescu nu este numai atat. La 20 de ani de la momentul 1989, cand s-au implinit 100 de ani de la uciderea "romanului absolut" - cum ii spunea Tutea -, iata, putem dezvalui public mult mai multe despre necunoscutele "Dosarului Eminescu", despre razboiul nevazut dus de militantul Mihai Eminescu pentru visul sau, facerea "Daciei Mari", sub semnul lui "J(esus) CH(ristus) D(aco) Romanorum" (cf manuscrisului 2292, f.38.r).
Citeşte mai mult...
 

Navigatie

Site-uri Parternere


Site: click aici.

Ultimele Articole

Cele mai vizitate Articole

Fundatia Pentru Romania